Kvaliteta u svakodnevnom životu

Kvaliteta s lakoćom
April 11, 2019

Kvaliteta u svakodnevnom životu

Idemo danas govoriti o kvaliteti u svakodnevnom životu, odnosno o situacijama u kojima ste svakodnevno i u kojima se ponašate upravo u skladu s nekim načelima kvalitete.

Uzorkovanje

Kada odete u trgovinu kako biste npr. kupili grožđe, želite ga probati da vidite da li je dovoljno zrelo. Uzimate jednu bobu i donosite odluku da li odgovara vašim očekivanjima. Meni je recimo važno da je grožđe dosta slatko, ali moj osjećaj slatkoće i vaš se možda potpuno razlikuju. Da bi procijenili da li je grožđe dovoljno kvalitetno za vas, uzimate jednu bobu kako smo već rekli. Pri tome primjenjujete princip tzv. uzorkovanja s prihvaćenom razinom kvalitete, što znači da vjerujete da bi okus uzorka (jedne bobe) trebao odražavati kvalitetu cijele skupine (grozda).

Kontrola kvalitete

Slično se dešava kada idete kupovati odjeću. Dok je isprobavate u garderobi, primjenjujete tzv. kontrolu kvalitete, samo-provjere, i izračuna cijene kvalitete. Kontrola kvalitete se događa kada provjeravate nedostatke, da li ima nekakvih mrlja, da li su izvučene niti negdje, da li se gužva i slično. Samo-provjera je kada provjeravate da li vam taj komad odjeće uopće stoji prema boji, prema obliku vašeg tijela i svemu ostalom što je u skladu s vašim očekivanjima. Konačna odluka je izračun troškova kvalitete, odnosno odlučivanje o tome kako se ukupna kontrola kvalitete dotičnog komada odjeće uklapa u njezinu cijenu.

Vizuali

Ako vas vaš prijatelj pita gdje je neki restoran, najlakše vam je skicirati kartu sa strelicama koje govore u kojem smjeru treba krenuti, ili orijentiri se kako se vaš prijatelj ne bi izgubio. Ova karta je vizualna instrukcija koje se u kvaliteti često koriste za lakše razumijevanje procesa koji zahtijevaju duge, opisne tekstove za objašnjenje.

Čak i različita zanimanja koriste određene alate iz kvalitete jer se pokazalo da tako lakše obavljaju svoj posao. To se prvenstveno misli na različite liste provjere (tzv. check liste i algoritme) bez kojih zanimanja poput pilota, vatrogasaca i liječnika ne bi mogli biti zamislive.

 

Dragi moji čitatelji, sada vidite koliko je kvaliteta prisutna u svakodnevnom životu i ne možete tvrditi da je to nešto što se vas ne tiče.

Do sljedećeg čitanja, za kvalitetu s lakoćom

Vaša Kristina

Odgovori

Your email address will not be published. Required fields are marked *

four × 2 =