Na slovo, na slovo C

Što znači ISO?
April 22, 2019
Sustav upravljanja kvalitetom
May 2, 2019

Na slovo, na slovo C

Na slovo, na slovo C.

Što znače sve te riječi – certifikat, certifikacija, certifikacijsko tijelo?

Certifikacija je proces u kojem neovisno tijelo provjerava da li vaš proizvod, usluga ili sustav zadovoljavaju zahtjeve standarda. Finalni rezultat certifikacije je tzv. certifikat, odnosno pisana potvrda da je proizvod, usluga ili sustav u skladu sa zahtjevima navedenim u dotičnom standardu.

Certifikacijski proces i izdavanje certifikata provode tzv. certifikacijske kuće ili certifikacijska tijela. To su u biti tvrtke koje su ovlaštene da rade taj posao. I certifkacijske kuće moraju raditi u skladu s pojedinim standardima, a da li one dobro rade, to provjeravaju nacionalna akreditacijska tijela. U Hrvatskoj to je Hrvatska akreditacijaska agencija (HAA, http://www.akreditacija.hr)

Na certifikatu se moraju nalaziti sljedeći podaci: ime i adresa tvrtke, opis procesa ili proizvoda na što se odnosi certifikat, rok valjanosti certifikata, standard na koji se odnosi certifikat, te  podaci o certifikacijskoj kući koja je izdala certifikat. U većini slučajeva certifikacija je dobrovoljni postupak, iako je za određene EU direktive obavezna.

Certifikacijske kuće koje su najpoznatije u Hrvatskoj su: TUV, DNV GL, SGS, Bureau Veritas, DQS itd. Više o svim certifikacijskim kućama na jednom mjestu možete pogledati na sljedećem linku. https://www.svijet-kvalitete.com/

Od kojih se sve elemenata sastoji ovaj proces certifikacije bit će govora u nekom od sljedećih postova, a za sva pitanja, stojim na raspolaganju.

Do sljedećeg čitanja, za kvalitetu s lakoćom

Vaša Kristina

Odgovori

Your email address will not be published. Required fields are marked *

four × 1 =