Što znači ISO?

Što je kvaliteta?
April 12, 2019
Na slovo, na slovo C
April 30, 2019

Što znači ISO?

Što znači ISO?

Često se na raznim javnim mjestima (reklamnim plakatima, ulazima u tvrtke, kamionskim ceradama) te na brojnim internet stranicama mogu naći različite tzv. markice na kojima piše najčešće ISO i nekakve brojke iza.

Da vidimo sada što znače te brojke i slova.

ISO – International Organization for Standardization (Međunarodna organizacija za normizaciju) međunarodno je tijelo za uspostavljanje standarda koje čine predstavnici različitih nacionalnih organizacija za standardizaciju. Osnovana je 1947. godine u Ženevi. ISO naziv je izabran od grčke riječi “Isos” koja znači jednak. Zadaća ISO organizacije je priprema, prihvaćanje i objavljivanje međunarodnih normi (standarda), a glavna ideja je odgovor na temeljno pitanje: “koji je najbolji način za to?”.

Međunarodna organizacija za standardizaciju je neovisna, nevladina organizacija, koja danas broji 167 zemalja članica. To je najveći svjetski “proizvođač” dobrovoljnih međunarodnih standarda i olakšava svjetsku trgovinu pružanjem zajedničkih standarda među narodima.

Počelo je s očiglednim stvarima kao što su težine i druge mjere, a tijekom 50 godina razvilo se u obitelj standarda koji pokrivaju sve: od cipela u kojima stojimo, do Wi-Fi mreža koje nas nevidljivo povezuju. Međunarodni standardi znače da potrošači mogu imati povjerenje da su njihovi proizvodi sigurni, pouzdani i kvalitetni. Na primjer, standardi o sigurnosti na cestama, sigurnosti igračaka i sigurnoj medicinskoj ambalaži samo su neki od onih koji pomažu da svijet postane sigurnije mjesto. Standardi o kakvoći zraka, vode i tla, o emisijama plinova i zračenja, te o aspektima zaštite okoliša, štite zdravlje planeta i ljudi. Danas postoji 22 598 različitih standarda.

Što je standard?

Standard je tehnički dokument dizajniran da se koristi kao pravilo, smjernica ili definicija, čime se osigurava ponovljiv način da se nešto učini. U biti, standard je dogovoreni način da se nešto učini. Može se raditi o izradi proizvoda, upravljanju procesom, isporuci usluge ili isporuci materijala.

Standardi se stvaraju okupljanjem svih zainteresiranih strana, kao što su proizvođači, potrošači i regulatori određenog materijala, proizvoda, procesa ili usluge. Sve strane imaju koristi od standardizacije kroz povećanu sigurnost i kvalitetu proizvoda, kao i niže troškove transakcije i cijene.

Standardi pokrivaju širok raspon predmeta od gradnje do nanotehnologije, od upravljanja energijom do zdravlja i sigurnosti, od loptica za kriket do vratnica. Oni mogu biti vrlo specifični, za određenu vrsti proizvoda ili opći za uvriježenu praksu. Smisao standarda jest pružiti pouzdanu osnovu ljudima da dijele ista očekivanja o proizvodu ili usluzi.

Dakle, kada vidite npr. ISO 9001:2015, ISO 14001:2015, ISO 27001:2013 – to su upravo oznake standarda za pojedina područja. Brojke koje se nalaze iza dvotočke predstavljaju godinu izdavanja dotičnog standarda.

Ostala slova u markicama na početku teksta (TUV, SGS, DNV GL itd.) predstavljaju certifikacijske kuće o kojima ćemo pričati sljedeći put.

I za kraj da riješimo još jedna nedoumicu – standard ili norma? Svejedno je, standard je na engleskom, a norma na francuskom i njemačkom.

Do slijedećeg čitanja lijepo vas pozdravljam

Kristina

 

 

 

 

 

 

 

Odgovori

Your email address will not be published. Required fields are marked *

five − 2 =